kleine onderzoeken. Tussen de grote werkenstukken door weefde ik deze kleine studies van 34 x 40 cm, bedoeld om variaties in weeftechniek, vorm en kleur te testen.
De lange witte strepen zijn flotteringen in de ketting.
In de winter van 2011-2012 heb ik met mijn weefkring (de Kaardebol) en onze buurkring (de Heerder Hevels) een kleine tweedaagse cursus Zomer & Winter gedaan. Samen hadden we genoeg deelnemers een docent uit te nodigen. We hebben echt genoten van alle aanwijzingen en voorbeelden van Riek Bruggink, veel geleerd en bij de tweede les elkaars resultaten bewonderd.
Ik liet me inspireren door twee flatgebouwen in Oslo, vooral de verticale lijnen en de balkons spreken me aan.
Het eerste ontwerp is op vier schachten. Waarom meer schachten gebruiken als dit niet nodig is?
Ik heb een ketting van zwarte wol met witte katoenen banen opgeboomd. De inslag was donkerrode wol voor de patroonslag en zwart naaigaren voor de linnenbinding.
Ik experimenteerde met het weglaten van de linnenbinding in sommige delen van het weefsel wat resulteerde in lange zwarte en witte kettingflotteringen. Deze flotteringen hangen los wanneer de stof van het weefgetouw komt en niet langer onder spanning staat. Dat spreekt me niet aan. Dus het eindresultaat zal weer opgespannen moeten worden.
Verder vind ik de rode wol te dik en te donker.
Daarom besluit ik eerst verschillende garens voor de inslag uit te proberen; van lichtoranje tot donkerrood in linnen, eendraads wol en katoen.
De licht rode en oranje dunne wol bevallen me het beste dus daar ga ik mee verder.
Onderzoek nummer 1 in rood en nummer 2 in oranje op het weefgetouw. Het kleine verschil is dat nummer 2 zelfs een beetje minder linnenbinding heeft en dus langere kettingflotteringen.
Onderzoek nummer 3 in lila gaat over het verschuiven van de voorgrond en achtergrond.
De linker kolom van drie balkons is gelijk aan Onderzoek nummer 2, het oranje werk, maar de middelste en de rechterstrook beginnen te bewegen. Sommige rechthoekige vormen verbergen zich gedeeltelijk achter de witte flotteringen, sommige verdwijnen volledig. Op deze manier probeerde ik diepte en perspectief te suggereren.
Ik had twee extra blokken nodig om dit voor elkaar te krijgen, dus dit onderzoek is op zes schachten.
In Onderzoek nummer 4 in paars, beginnen de rechthoekige vormen te vervormen.
Tegelijkertijd blijven ze in verticale richting ook niet op hun plaats.
Dit is een weefsel op acht schachten omdat ik opnieuw twee extra blokken nodig had voor de extra variatie.
Alle vier de werkstukken zijn opgespannen op een houten spieraam. Dat is de manier waarop ik mijn werk graag afwerk en presenteer. Van links naar rechts zie je de ontwikkeling in vrijheid van vorm.
Alle vier de kleine Onderzoeken in kleur werden tentoongesteld tijdens de jubileumtentoonstelling van Weefnetwerk in het Weverijmuseum in Geldrop in 2013.